De val van Nieuw Versailles

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stichting Fantastische Vertellingen bracht in augustus 1983 als onderdeel van haar Rare Boekjes-reeks (nummer 1) de novelle De val van Nieuw Versailles uit, geschreven door Paul Harland, van een omslagillustratie en binnenillustraties voorzien door Fred Hemmes.

cover van De val van Nieuw Versailles

In december 2009 verscheen van dit boekje een tweede, verbeterde druk.

Bij de eerste druk van het boekje (augustus 1983) had Rob Vooren voorzien in een cynische flaptekst met onder meer de gedenkwaardige strofe over de ...vergeefs op jammerende amoeuben uitgeprobeerde medicaliën.... Bij de tweede druk (december 2009) is afgezien van een dergelijke extra omslag en is de tekst gangbaarder gemaakt. De eerste druk van het boekje (niet meer leverbaar) had een extra, losse omslagflap met daarop een extra, tweede omslagillustratie en de start van de hierboven genoemde cynische flaptekst, die vervolgt op de achterkant aan de binnenzijde.

Bij het opmaken van dit boek is gebruikgemaakt van een klassieke fotozetmachine, dat wil zeggen dat een laser de te zetten tekst inbrandde op fotogevoelig materiaal, dat vervolgens de basis werd van de lay-out. De lay-out is op even klassieke wijze met rubbercement en handmatig gemonteerd. De drukkerij was zo onverstandig de Diamat-fotozetmachine per uur te verhuren, zich onvoldoende realiserend met welk een genadeloze hoeveelheid aanslagen de opmaker op die machine tekeer kon gaan: het apparaat kon dat tempo niet bijbenen, maar had gelukkig wel een grote buffer, zodat telkens op een roffel op het toetsenbord, zich (in de erop volgende typstilte) een soms wel een minuut lang aangehouden belichtingsprocédé voltrok.

flaptekst (van de tweede druk):

Paul Harland (1960-2003) verhaalt in deze zeer karakteristieke novelle hoe Isabel haar taak helder voor ogen ziet nadat Dordolane, tiranniek heerser over het rijk Thule, alles vernietigt dat haar lief is.
De prachtige illustraties van Fred Hemmes in combinatie met de knappe sfeerschetsen, taalvirtuositeit, eruditie en het de auteur kenmerkende gevoel voor humor maken dit boek tot een onweerstaanbaar leesfeest.
Dit was de eerste publicatie in boekvorm van deze succesvolle auteur, naar wie als postuum eerbetoon de belangrijkste prijs voor Nederlandse fantastische literatuur werd vernoemd – een prijs die hij viermaal won (Paul Harland Prijs).
Deze tijdloze publikatie was, als gevolg van de overweldigende belangstelling, vrijwel onmiddellijk na verschijning in 1983 uitverkocht. Deze verbeterde herdruk is dringend gewenst.


Het omslagontwerp van zowel de eerste als tweede druk is gemaakt op basis van een illustratie van Fred Hemmes, die ook voor binnenillustraties zorgde. Bij de eerste druk is deze in zwart/wit uitgevoerd en ontworpen door Remco Meisner. Bij de tweede druk is het omslagje in kleur uitgevoerd en vervaardigd door Bauke Muntz. De redactie en opmaak van het binnenwerk zijn van de hand van Remco Meisner.


De val van Nieuw Versailles; Paul Harland; eerste druk augustus 1983; tweede druk december 2009; ISBN 90-70808-06-4; 89 blz.; omslagillustratie Fred Hemmes; omslagontwerp Bauke Muntz; uitg. Stichting Fantastische Vertellingen; pocketboek