Fantastische Vertellingen-19

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stichting Fantastische Vertellingen bracht nummer 19 van het tijdschrift Fantastische Vertellingen uit in februari 1987, als onderdeel van jaargang 7.

omslag Fantastische Vertellingen 19
In dit nummer opnieuw voor elk wat wils: korte verhalen, interview, filmnieuws, boekbesprekingen, informatie, tijdschriftbespreking, humor en fraaie illustraties.
Na het redaktioneel, volgt Tijdens het beminnen, een kort verhaal door Paul van Leeuwenkamp. Ubbo-Derk Hakholt mikt met zijn komische korte verhaal De candidaat-Bébébé op de overvloedig gereglementeerde samenleving. Verder in dit nummer het sinistere korte verhaal De honden van Patrick Bernauw en het niet minder sinistere ultrakorte verhaal De slaap door Diane Deverman. Verrassend zijn Motz I. Motte, met De wereld der fantasie, en Gilbert Baars, met Louter voorspoed. Na lange stilte ook weer een bijdrage van Lucas Vastenhout, iemand die bekend is uit de beginperiode van dit tijdschrift: Leve het leven.
In de rubriek Periodiek bekeken bespreekt Jeroen Kuypers het tijdschrift Een slepende zaak van uitgever Peter van Kuyk. In de boekbesprekingen worden o.a. enkele recente pockets van uitgeverij Van Kuyk besproken. Voorts in diezelfde rubriek recensies van boeken van diverse andere uitgeverijen.
Duin is de film, die deze keer door Motz I. Motte wordt besproken in de vaste filmrubriek. Voor het interview ging Jeroen Kuypers praten met Peter van Kuyk, uitgever, schrijver en (ex-?)provo.
Een ander vast onderdeel, de komische kolom Overdenking van Tom G. Wintner, ontbreekt ook deze keer niet, evenmin hoeft u de brievenrubriek te ontberen, waarin een nieuw literair tijdschrift zich aandient.
Diverse illustraties (de cover van Bauke Muntz verdient een speciale vermelding, kompleteren het geheel.

In dit nummer van het tijdschrift Fantastische Vertellingen, met een dikte van 70 pagina's op A5-formaat is het volgende opgenomen:

 • Meyvistisch Melodrama – redaktioneel door Remco Meisner
 • Tijdens het beminnen – kort verhaal door Paul van Leeuwenkamp
 • Periodiek bekeken – tijdschriftbespreking door Jeroen Kuypers
 • De candidaat-Bébébé – kort verhaal door Ubbo-Derk Hakholt
 • In-druk – boekbesprekingen door Jeroen Kuypers van De grote middag (van Steven Membrecht), Om de eenzaamheid zal ik er binnengaan (van Wilfried de Boeck), Open inrichting (van Hans Plomp), 77 Kelvin (van John Vermeulen), Zwartboek uitgeverijen (van Guy Didelez), Intermezzo voor Kaalman (van Moris de Smet), De stillevens van de dood (van Patrick Bernauw), Geflipt (van Peter van Kuyk), Back to zero (afscheidsbrieven) (van P.L.L. van der Mark); en door Paul Harland van Magnus Ridolph (van Jack Vance), Cugel gewroken en Rhialto de Schitterende (van Jack Vance), Schaduw van de zwaan en Het vuur en de wolf (van M.K. Wren), Het geboortegraf (van Tanith Lee), Vrouwe van IJlingen (van Tanith Lee), Keerkringen en Bidahinne (van Wim Gijsen), De robots van de dageraad (van Isaac Asimov), De totale robot (van Isaac Asimov); en door Motz I. Motte van Wolfsklauw (van Frederik Pohl & Cyril M. Kornbluth), De dag der dagen (van Ira Levin); en door Patrick Bernauw van Schrijvers over schrijven (samengesteld door Ulrich Bouchard); en door Wilco Tuinenburg van Mana... en toen brak de hel los (van David Wolff)
 • De honden – kort verhaal door Patrick Bernauw
 • Film – filmbespreking van de film Duin door Motz I. Motte
 • Weivretni Peter van Kuyk – interview door Jeroen Kuypers
 • Overdenking – kolom van ds. Tom G. Wintner
 • De slaap – kort verhaal door Diane Deverman
 • De wereld der fantasie – kort verhaal door Motz I. Motte
 • Louter voorspoed – kort verhaal door Gilbert Baars
 • Leve het leven – kort verhaal door Lucas Vastenhout

En erin staan daarnaast illustraties van de hand van:

Het omslagontwerp is op basis van zijn eigen omslagillustratie gemaakt door Bauke Muntz en de opmaak is vervaardigd door Remco Meisner.


Fantastische Vertellingen-19; jaargang 7; februari 1987; ISSN 0167-8132; 70 blz.; samenstelling Remco Meisner; uitg. Stichting Fantastische Vertellingen; A5-formaat