Jeroen Verhoog

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeroen Verhoog

Jeroen Verhoog is schrijver.

over Jeroen Verhoog

Jeroen Verhoog (*1962) is historicus van origine en broodschrijver van professie, woonachtig in Noordwijk. Omstreeks 2005 is hij zich gaan toeleggen op het schrijven van korte verhalen. Tot nu toe leverde dat een twintigtal afgeronde verhalen op, waarvan een aantal is gepubliceerd.

Gevraagd naar zijn drijfveren verklaart Jeroen Verhoog: ‘ik schrijf al verhalen sinds ik een pen kan vasthouden. Het speculatieve genre, vooral sciencefiction, vormt voor mij, sinds mijn eerste kennismaking in mijn tienerjaren, een onuitputtelijke inspiratiebron, terwijl het speculatieve universum als decor dient voor de thema’s en motieven die mij bezighouden.’

De verhalen van Jeroen Verhoog bewegen steeds in de richting van het duistere, onpeilbaar diepe ravijn - waarbij trouwens vaak heel wat afgelachen wordt – en niet bergop, juichend naar de top? Is dit verontrustend? Hij meent van niet. Om aartspessimist W.F. Hermans te parafraseren: ‘als een mug je één keer steekt, dan zal hij dat ook een tweede keer doen.’ Oftewel, er zijn geen wetmatigheden in het leven die je redden van het onheil. Het leven is niet maakbaar, zoals dat zo mooi heet. Er is geen opperwezen dat redding brengt (of belooft). Wel is er de evolutietheorie van Darwin die ons leert: het gaat duizend keer mis en dan is het één keer raak en zijn we (als soort of individu) weer een stapje verder. Jeroen Verhoog heeft het liever over die duizend keer mis. Dat is het echte leven, en daar schrijft hij over.

gepubliceerd (bij de Stichting Fantastische Vertellingen)

2018
Een Noordwijker voor het voetlicht: Paul Harland (essay) in Fantastische Vertellingen-45 (maart 2018)