Karel Smolders

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel Smolders

Karel Smolders is schrijver.

over Karel Smolders

Geboren in het Belgische Leuven anno 1962 en krabbelend sinds zijn kindertijd verkocht Karel Smolders zijn eerste verhalen in de laatste decennia van vorige eeuw. Het allereerst verschenen verhaal was een crimi - eerder een uitzondering, want nadien bezigde hij vooral het fantastische genre. Niet verwonderlijk gezien zijn literaire intake voornamelijk bestond uit Clarke, Asimov, Brown, Sheckley en consoorten. In de jaren tachtig was ook fan fiction een speeltuin, doelloos maar plezierig.

Eerder toevallig, via de Vlaamse Filmpjes van Uitgeverij Averbode, rolde hij daarna in de jeugdschrijverij. Zonder ooit een veelschrijver te zijn verschenen er regelmatig Filmpjes en jeugdboeken: tot dusver respectievelijk zeven en acht van elk. Ook hier voerden science fiction en fantasy de boventoon.

De laatste jaren verschuift zijn aandacht naar volwassen science fiction; jeugdverhalen hebben ondanks alles hun beperkingen en de doelgroep was nooit minder tot lezen geneigd. Korte verhalen verschenen intussen in Nederlandse tijdschriften, waaronder Fantastische Vertellingen, en bundels. Sporadisch verschijnt er in het Engels flash fiction in webzines en anthologieën. Tussendoor werkt hij aan enkele romans, waarvan de eerste misschien in 2022 het levenslicht ziet.

Hoewel hij al eens een fantasy verhaal pleegt en bij uitzondering horror toelaat in zijn werk, gaat zijn voorkeur uit naar de science fiction.

publicaties (bij de Stichting Fantastische Vertellingen)

2022
De Princeps en zijn erfgenamen (kort verhaal) in Ganymedes-22 (augustus 2022)
Camelot en de kunst van het interstellair tijdreizen (kort verhaal) in Fantastische Vertellingen-61 (maart 2022)
2020
Rekruteringsronde (kort verhaal) in Fantastische Vertellingen-56 (december 2020)