Terdoopbestelling

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met de aanduiding Terdoopbestelling wordt door de Stichting Fantastische Vertellingen verwezen naar het moment waarop, doorgaans via een feestelijk evenement en in combinatie met allerlei andere leuke activiteiten, de nieuwste uitgave van het jaarboek Ganymedes wordt gepresenteerd aan de verzamelde schare (belangstellenden, Gepubliceerden, de verzamelde pers, televisie en radio, het Nobelprijs-comité en dergelijke).

In eerste instantie vond dit alles plaats in een café in de Amsterdamse binnenstad (eerst heette dat Miller en later, nadat Miller van eigenaar wisselde, werd dat Capitein & Co), maar dat bleek - de leuke band met de Amsterdamse binnenstad desondanks - voor de organisatie en voor menig bezoeker na een paar jaar toch te bewerkelijk te worden.

Daarom werd enkele jaren "uitgeweken" naar een alternatieve boekpresentatie op het stationsplein van Nieuw Vennep (veel parkeerplekken, gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer), in samenspraak met de plaatselijke broodjesboetiek aldaar. Maar, niettegenstaande het partytentje en de keuze voor de nazomer voor het samenzijn, ook dit bleef sub-optimaal. Het moest allemaal buiten worden voltrokken, want de broodjeszaak kon de grote groep niet herbergen, en dus: vliegtuigen denderden over (de speech moest worden onderbroken), soms kon het genadeloos regenen en/of waaien en het was lastig om het nieuwe boek op een aantrekkelijke manier uit te stallen op een klein sta-tafeltje...

Daarom is vanaf 2022 gebruik gemaakt van het Wijkcentrum Linquenda in Nieuw Vennep, waar we toen meteen maar een Fantasticon van besloten te maken, met kraampjes, lezingen, eregasten, een bar, mogelijkheid om een lunch te laten afleveren, hotels in de omgeving et cetera. Dat was veel aantrekkelijker. Daar werd dus ook "uitgepakt" met een uitleg over hoe het werkt met het insturen voor Ganymedes, waar daarover informatie te vinden is (op de website...!) en hoe de selectie van de staalkaart zich voltrekt. En dus óók de Terdoopbestelling.