Voor de geboorte

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stichting Fantastische Vertellingen bracht in december 2013 als onderdeel van haar Rare Boekjes-reeks (nummer 33) het eerste deel van de beoogde trilogie uit: De boeken van de tijd van leven: Voor de geboorte geschreven door Paul van Leeuwenkamp. In september 2022 verscheen het tweede deel Tijd van leven: Corresponderend in deze zelfde reeks.

cover van Voor de geboorte

De auteur is van meet af aan bij de Stichting Fantastische Vertellingen betrokken. Hij publiceert met enige regelmaat besprekingen in het tijdschrift Fantastische Vertellingen en is, naast Remco Meisner, actief als samensteller van het jaarboek Ganymedes.

In deze verzameling is Paul van Leeuwenkamp ten dele gekristalliseerd. Uiteindelijk gaat leven en dood natuurlijk over niet meer of minder dan de Liefde (ja, met een hoofdletter gespeld). Die drukt hij uit in proza en poëzie, maar bij hem komt het zelfs tot uitdrukking in de humanistische wijze waarop hij naar het werk en gedrag van anderen kijkt en zich daarover uitlaat.
Vorm volgt functie. Dat door Paul ten behoeve van de vorm regelmatig voor sciencefiction is gekozen is weliswaar niet helemaal toevallig, want het is functioneel, maar het is geen beslissende factor. De vorm is soms wel zo comfortabel, omdat hetgeen Paul vertelt al diepgravend genoeg is - dan heb je geen behoefte aan een al te 'moeilijke lijst' om zo'n schilderij.
De menselijke maat, ook al zoiets humanistisch, komt tot uitdrukking in de reeds door Philip Dick geïntroduceerde strijd tussen waar wat ècht is ophoudt en waarvandaan de namaak het overneemt. En de uiteindelijke vraag of dat onderscheid er uiteindelijk eigenlijk wel iets toe doet. Reeds voor de geboorte wordt de zonde begaan, waarmee je als menselijk schepsel belast raakt. Doet dat ertoe?

Het pocketboek is voorzien van een geïllustreerde biografie van Paul van Leeuwenkamp en Tais Teng.

Het omslagontwerp is gemaakt door Ingrid Heit op basis van een illustratie van Tais Teng. De redactie en opmaak van het binnenwerk is van de hand van Remco Meisner.


De boeken van tijd van leven: Voor de geboorte; Paul van Leeuwenkamp; december 2013; omslagillustratie Tais Teng; omslagontwerp Ingrid Heit; Rare Boekjes-reeks-33; ISBN 978-90-78499-20-6; 200 blz.; uitg. Stichting Fantastische Vertellingen; pocketboek