Jos Lexmond

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jos Lexmond

Jos Lexmond is schrijver, recensent en liefhebber van fantastische literatuur.

over Jos Lexmond

Jos Lexmond (*Linschoten, 1954) is de oudste zoon van een schoenmaker. Hij heeft al sinds mensenheugenis lezen als zijn grote passie: dat was vele malen leuker dan studeren en dus kwam er van dat laatste maar weinig terecht. Op twaalfjarige leeftijd was de plaatselijke jeugdbibliotheek uitgelezen en kreeg hij dispensatie voor de volwassen afdeling. Daar ging een wereld voor hem open.

Asimov, Anderson, Clarke, Russell, van Vogt en vooral Jack Vance en noem maar op werden ontdekt en verslonden. Binnen drie jaar was ook die bron uitgeput en begon hij zijn eigen verzameling op te bouwen. Hij bleek bij een beroepskeuzetest, na een reorganisatie, tot zijn verbazing meer dan geschikt te zijn voor een baan in de journalistiek.

Hij trouwde in 1981 met Hetty en kreeg twee dochters, Wendy en Susan. Begon in 1984 met de ‘'Spaciale Aanbieding’' rond te sturen – een lijst tweedehands SF, fantasy en horror, die hij zelf kocht op markten en beurzen en doorverkocht om wat geld bij te verdienen en daarmee zijn hobby te kunnen onderhouden. In 1985 begon hij voorzichtig en primitief met SFLEXICON. Dat was een vervolg op Fantasfeer (uitgegeven door Meulenhoff in 1979, met een paar aanvullingen in de jaren daarna verzorgd door het NCSF), waarbij het in 1986 een stuk serieuzer werd toen zijn vriend Jan Meeuwesen zich ermee begon te bemoeien en wat in 2000 zijn hoogtepunt bereikte met de uitgave van FANDATA (in eigen beheer) waarin alle fantastische lectuur (tot dan toe bekend (circa 25.000 titels) in het Nederlands verschenen.

Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 was de schrijverij herontdekt en begonnen zijn verhalen te verschijnen in Holland SF, de SF-Gids van Eddy C. Bertin, SF Terra, Fantastische Vertellingen en Rakis. Ook gaf hij samen met Jan een boekje ‘Eersteling’ in eigen beheer en eigen productie uit.

Momenteel probeert hij een twaalftal verhalen tegelijk te schrijven en werkt ook aan SF novelle (wat misschien wel boek word) en ziet het winnende verhaal van de krant als start van een verhalenserie. Ook werkt hij samen met inmiddels vijf mensen aan een elektronische versie van FANDATA die hopelijk binnen niet al te lange tijd zal moeten verschijnen.

prijzen

Jos Lexmond won in 2005 de derde prijs in de verhalenwedstrijd van het Eindhovens Dagblad.

publicaties (bij de Stichting Fantastische Vertellingen)

2021
twee boekbesprekingen in Fantastische Vertellingen-58 (juni 2021)
2018
een boekbespreking in Fantastische Vertellingen-48 (december 2018)
twee boekbesprekingen in Fantastische Vertellingen-45 (maart 2018)
2017
twee boekbesprekingen in Fantastische Vertellingen-43 (september 2017)
twee boekbesprekingen in Fantastische Vertellingen-42 (juni 2017)
twee boekbesprekingen in Fantastische Vertellingen-41 (maart-april 2017)
2014
Toen mama in zijn neusje kneep... (kort verhaal) in Ganymedes-14 (augustus 2014)
Uitje voor twee (kort verhaal) in Fantastische Vertellingen-29 (februari 2014)
2013
Spreken in tongen (kort verhaal) in Ganymedes-13 (augustus 2013)

externe links

Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction (NCSF)