Wachten op de gastheer

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stichting Fantastische Vertellingen bracht in 1983 als onderdeel van haar Rare Boekjes-reeks (nummer 2) de novelle Wachten op de gastheer uit, geschreven door Patrick Bernauw, van een omslagillustratie en binnenillustraties voorzien door Bauke Muntz en in het bezit van een cynische flaptekst van de hand van Julien C. Raasveld.

cover van Wachten op de gastheer

Het boekje heeft een extra, losse omslagflap met daarop een extra, tweede omslagillustratie en de start van de hierboven genoemde cynische flaptekst, die vervolgt op de achterkant aan de binnenzijde.

Bij het opmaken van dit boek is gebruikgemaakt van een klassieke fotozetmachine, dat wil zeggen dat een laser de te zetten tekst inbrandde op fotogevoelig materiaal, dat vervolgens de basis werd van de lay-out. De lay-out is op even klassieke wijze met rubbercement en handmatig gemonteerd. De drukkerij was zo onverstandig de Diamat-fotozetmachine per uur te verhuren, zich onvoldoende realiserend met welk een genadeloze hoeveelheid aanslagen de opmaker op die machine tekeer kon gaan: het apparaat kon dat tempo niet bijbenen, maar had gelukkig wel een grote buffer, zodat telkens op een roffel op het toetsenbord, zich (in de erop volgende typstilte) een soms wel een minuut lang aangehouden belichtingsprocédé voltrok.

citaten op de achterflap (deze volgen op het uitgebreide betoog van Julien):

Bernauw moest verboden zijn... (Het Geëmancipeerd Damesblad)
Het schrijfsel van Bernauw bewijst nog maar eens ten overvloede, dat in GANS de Nederlandse letteren alleen TBC goede Science Fiction en Horror kan schrijven... (Teddy B. Certain in SF-Hits)
Gejammer & Weeklachten & Wild Gedaad volstaan niet om dit absolute dieptepunt uit te drukken... (Sing Song SF)
Producenten van dergelijke zinvolle lectuur worden voortaan in de ban van Gaga geslagen... (De Gagaïaanse Gazet)

Het omslagontwerp is gemaakt op basis van een illustratie van Bauke Muntz. Het omslagontwerp, de redactie en opmaak van het binnenwerk zijn van de hand van Remco Meisner.


Wachten op de gastheer; Patrick Bernauw; 1983; ISBN 90-70808-05-6; 43 blz.; omslagillustratie Bauke Muntz; uitg. Stichting Fantastische Vertellingen; pocketboek