Wachten op de gastheer: verschil tussen versies

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De Stichting Fantastische Vertellingen bracht in 1983 als onderdeel van haar Rare Boekjes-reeks (nummer 2) de novelle '''''Wachten op de gastheer''''' uit,...')
 
k
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De [[Stichting Fantastische Vertellingen]] bracht in 1983 als onderdeel van haar [[Rare Boekjes-reeks]] (nummer 2) de novelle '''''Wachten op de gastheer''''' uit, geschreven door [[Patrick Bernauw]].[[file:RBR2.jpeg|250px|right|link=https://shop.pr1ma.nl/wachten-op-de-gastheer.html|cover van ''Wachten op de gastheer'']]
+
De [[Stichting Fantastische Vertellingen]] bracht in 1983 als onderdeel van haar [[Rare Boekjes-reeks]] (nummer 2) de novelle '''''Wachten op de gastheer''''' uit, geschreven door [[Patrick Bernauw]], van een omslagillustratie en binnenillustraties voorzien door [[Bauke Muntz]] en in het bezit van een cynische flaptekst van de hand van [[Julien C. Raasveld]].[[file:RBR2.gif|250px|right|link=https://shop.pr1ma.nl/wachten-op-de-gastheer.html|cover van ''Wachten op de gastheer'']]
  
:''[[Erik Biekens]] en [[Dirk Biekens]] zijn niet de eerste de beste auteurs. Hun verhalen prijkten in talloze tijdschriften, waaronder ''SF-Gids'' en ''[[Fantastische Vertellingen]]''.
+
Het boekje heeft een extra, losse omslagflap met daarop een extra, tweede omslagillustratie en de start van de hierboven genoemde cynische flaptekst, die vervolgt op de achterkant aan de binnenzijde.
:Een paus is beslist ook niet zomaar iemand. Als voltijd vrijwillig religieus activist kan ik daarover meepraten.
 
:Nieuwe planeten ontdekt men slechts zo nu en dan. De eenvoudig traceerbare exemplaren zijn uiteraard allang ontdekt en benoemd. Dus mag het, wanneer zich een nieuwkomer aandient, gerust als wereldnieuws beschouwd worden.
 
:Verder dan de maan is de moderne mens nog niet gereisd. Een dergelijke afstand zal niet snel opnieuw door mensen worden afgelegd. Een vele malen grotere afstand, zoals bijvoorbeeld tussen aarde en de planeet Alean, ligt hoogstens in onze verre toekomst in 't verschiet. Een waarachtig fantastisch onderwerp, derhalve!
 
:In deze prachtige novelle, die voorzien is van adembenemend fraaie illustraties van de hand van [[Fred Hemmes]], komen alle bovengenoemde factoren bijeen.
 
:Maar daarnaast speelt in het verhaal ook de ontwikkeling van de relaties tussen de hoofdpersonen temidden van een voortdurend veranderende en bedreigende omgeving een belangrijke rol.''
 
  
Het pocketboek is voorzien van een geïllustreerde biografie en bibliografie van zowel [[Erik Biekens]] en [[Dirk Biekens]] als ook van [[Fred Hemmes]].
+
Bij het opmaken van dit boek is gebruikgemaakt van een klassieke fotozetmachine, dat wil zeggen dat een laser de te zetten tekst inbrandde op fotogevoelig materiaal, dat vervolgens de basis werd van de lay-out. De lay-out is op even klassieke wijze met rubbercement en handmatig gemonteerd. De drukkerij was zo onverstandig de ''Diamat''-fotozetmachine per uur te verhuren, zich onvoldoende realiserend met welk een genadeloze hoeveelheid aanslagen [[Remco Meisner|de opmaker]] op die machine tekeer kon gaan: het apparaat kon dat tempo niet bijbenen, maar had gelukkig wel een grote buffer, zodat telkens op een roffel op het toetsenbord, zich (in de erop volgende typstilte) een soms wel een minuut lang aangehouden belichtingsprocédé voltrok.
  
Het omslagontwerp is gemaakt door [[Ingrid Heit]] op basis van een illustratie van [[Bauke Muntz]]. De redactie en opmaak van het binnenwerk is van de hand van [[Remco Meisner]].
+
<u>'''citaten''' op de achterflap</u> (deze volgen op het uitgebreide betoog van [[Julien C. Raasveld|Julien]]):
 +
 
 +
:''Bernauw moest verboden zijn...'' (''Het Geëmancipeerd Damesblad'')
 +
 
 +
:''Het schrijfsel van Bernauw bewijst nog maar eens ten overvloede, dat in GANS de Nederlandse letteren alleen TBC goede Science Fiction en Horror kan schrijven...'' (Teddy B. Certain in ''SF-Hits'')
 +
 
 +
:''Gejammer & Weeklachten & Wild Gedaad volstaan niet om dit absolute dieptepunt uit te drukken...'' (''Sing Song SF'')
 +
 
 +
:''Producenten van dergelijke zinvolle lectuur worden voortaan in de ban van Gaga geslagen...'' (''De Gagaïaanse Gazet'')
 +
 
 +
Het omslagontwerp is gemaakt op basis van een illustratie van [[Bauke Muntz]]. Het omslagontwerp, de redactie en opmaak van het binnenwerk zijn van de hand van [[Remco Meisner]].
 
----
 
----
<FONT SIZE=-1 COLOR="#0000ff">'''''Het ruimteschip van de paus'''''; [[Erik Biekens]] en [[Dirk Biekens]]; april 2007; ISBN 978-90-78499-03-6; 125 blz.; omslagillustratie [[Bauke Muntz]]; uitg. [[Stichting Fantastische Vertellingen]]; pocketboek</FONT>
+
<FONT SIZE=-1 COLOR="#0000ff">'''''Wachten op de gastheer'''''; [[Patrick Bernauw]]; 1983; ISBN 90-70808-05-6; 43 blz.; omslagillustratie [[Bauke Muntz]]; uitg. [[Stichting Fantastische Vertellingen]]; pocketboek</FONT>

Huidige versie van 21 aug 2021 om 14:49

De Stichting Fantastische Vertellingen bracht in 1983 als onderdeel van haar Rare Boekjes-reeks (nummer 2) de novelle Wachten op de gastheer uit, geschreven door Patrick Bernauw, van een omslagillustratie en binnenillustraties voorzien door Bauke Muntz en in het bezit van een cynische flaptekst van de hand van Julien C. Raasveld.

cover van Wachten op de gastheer

Het boekje heeft een extra, losse omslagflap met daarop een extra, tweede omslagillustratie en de start van de hierboven genoemde cynische flaptekst, die vervolgt op de achterkant aan de binnenzijde.

Bij het opmaken van dit boek is gebruikgemaakt van een klassieke fotozetmachine, dat wil zeggen dat een laser de te zetten tekst inbrandde op fotogevoelig materiaal, dat vervolgens de basis werd van de lay-out. De lay-out is op even klassieke wijze met rubbercement en handmatig gemonteerd. De drukkerij was zo onverstandig de Diamat-fotozetmachine per uur te verhuren, zich onvoldoende realiserend met welk een genadeloze hoeveelheid aanslagen de opmaker op die machine tekeer kon gaan: het apparaat kon dat tempo niet bijbenen, maar had gelukkig wel een grote buffer, zodat telkens op een roffel op het toetsenbord, zich (in de erop volgende typstilte) een soms wel een minuut lang aangehouden belichtingsprocédé voltrok.

citaten op de achterflap (deze volgen op het uitgebreide betoog van Julien):

Bernauw moest verboden zijn... (Het Geëmancipeerd Damesblad)
Het schrijfsel van Bernauw bewijst nog maar eens ten overvloede, dat in GANS de Nederlandse letteren alleen TBC goede Science Fiction en Horror kan schrijven... (Teddy B. Certain in SF-Hits)
Gejammer & Weeklachten & Wild Gedaad volstaan niet om dit absolute dieptepunt uit te drukken... (Sing Song SF)
Producenten van dergelijke zinvolle lectuur worden voortaan in de ban van Gaga geslagen... (De Gagaïaanse Gazet)

Het omslagontwerp is gemaakt op basis van een illustratie van Bauke Muntz. Het omslagontwerp, de redactie en opmaak van het binnenwerk zijn van de hand van Remco Meisner.


Wachten op de gastheer; Patrick Bernauw; 1983; ISBN 90-70808-05-6; 43 blz.; omslagillustratie Bauke Muntz; uitg. Stichting Fantastische Vertellingen; pocketboek