Bjarne Donderdag

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bjarne Donderdag

Bjarne Donderdag is dichter en schrijver.

over Bjarne Donderdag

Bjarne Donderdag publiceerde de experimentele poëziepartituur Dagboek van de Dichter. Zijn verhaal hierover: ‘In Nieuw-Zeeland werd ik veroordeeld voor het misbruiken van het woord ‘kiwi’. Ik had de nationale eer gekrenkt, zo luidde het. Verbijsterd door deze uitspraak ging ik de inquisitie te lijf met een poëziepartituur, waarin ik tegenover een Edelachtbare de fantasie verdedig. Poëzie is vrijspraak!’ Bjarne publiceerde (als West-Vlaming) meer teksten in Nederland dan in Vlaanderen. Hij werd er ook vaker onderscheiden of genomineerd.

Hij was laureaat Dunya Poëzieprijs Rotterdam 03 en werd genomineerd voor Apollo Prozaprijs 02, Plantage Poëzieprijs 02 en tweemaal Nieuwegeinse Literatuurprijs. Hij won de 5-jaarlijkse Guido Gezelle Poëzieprijs Brugge. In het tweede decennium van deze eeuw was hij tweemaal runner-up van de Holland Park Press Poëzieprijs en idem dito van de Hofvijver Poëzieprijs Den Haag. Hij werd derde laureaat van de Rinke Tolmanprijs en laureaat van de ZKV-prijs (Zeer Kort Verhaal) in Nederland.

Bjarne Donderdag is de auteur van 135 verhalen, die na publicatie in diverse tijdschriften, nu digitaal verzameld zijn onder naam Vreselijke verhalen'. Alweer zijn vele ervan genomineerd of bekroond. ‘Horen en zien'’ in Fantastische Vertellingen-68 is een van die verhalen; het verschijnt daar voor het eerst.

gepubliceerd (bij de Stichting Fantastische Vertellingen)

2023
Horen en zien (kort verhaal) in Fantastische Vertellingen-68 (december 2023)