De weg naar Middelsing

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stichting Fantastische Vertellingen bracht in 2014 als onderdeel van haar Rare Boekjes-reeks (nummer 34) de novelle De weg naar Middelsing uit, van de hand van Vincent van der Linden.

cover van De weg naar Middelsing

Met dit boek won Vincent van der Linden de DAP Reinart-prijs-1979.

De enigszins naïeve, maar allesbehalve domme sudlanger Osen Easen trekt op advies van zijn leermeester de wijde wereld in. Het is een ongewone wereld, ondermeer bevolkt met pikkels en qua intelligentie aan de mens superieure beesten. Tijdens zijn tocht, die ook zijn volwassenwording omvat, leert hij de verschillen tussen regels en rede beter kennen. Opnieuw een gelaagd verhaal van Vincent van der Linden, waarin personages en situaties meer dan louter karakters en ontwikkelingen verbeelden.

Het pocketboek is voorzien van een geïllustreerde biografie, geschreven door Jeroen Kuypers.

Een citaat uit het juryrapport van de DAP Reinaert-prijs-1979:

De jury werd getroffen door het meeslepend karakter van deze epische reis door een fantastische wereld die niet uitmondt in een veilige haven maar op een open end. De queeste van Osen Easen is niet voltooid, de held heeft zijn graal nog niet gevonden. (...) Het onderwerp roept uiteraard associaties op met grote namen als Tolkien, ook werden enkele SF-elementen in de plot ingebouwd. Maar dit belet niet dat het geheel overkomt als een uitzonderlijk originele vertelling van een genre dat in het Nederlandse taalgebied nog maar weinig is verspreid, nl. dat van de symbolisch geladen fantastiek.

De omslagillustratie is van de hand van Tais Teng en het daarop gebaseerde omslagontwerp is gemaakt door Ingrid Heit. De redactie en opmaak van het binnenwerk is van de hand van Remco Meisner.


De weg naar Middelsing; door Vincent van der Linden; omslagillustratie Tais Teng; februari 2014; ISBN 978-90-78499-21-3; Rare Boekjes-reeks-34; 340 blz.; uitg. Stichting Fantastische Vertellingen; pocketboek