Fantasticon-II

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Fantasticon-II was de tweede conventie, die de Stichting Fantastische Vertellingen organiseerde, in een bescheiden reeks van allerlei plaatsgrijpende evenementen.

Op zaterdag 25 augustus 1984 greep de bijeenkomst om zich heen, in het gebouw De Arend in Amsterdam, dom genoeg (zo bleek alras) was er op dezelfde dag een grote manifestatie van uitgevers georganiseerd. Het gevolg van deze onfortuinlijke samenloop van omstandigheden was, dat veel schrijvers, uitgevers en bezoekers verstek lieten gaan. Vermoedelijk om bij het andere, veel grotere evenement op deze dag acte de présence te geven.

Aan wat door de stichting was georganiseerd in De Arend lag het in elk geval niet. Wim Burkunk hield een (wellicht tengevolgde van het geringe aantal gasten in de zaal nogal ongeïnspireerd) verhaal, Julien C. Raasveld was er daarnaast ook, gelukkig goedgemutst en als opmerkzame (scherp-als-altijd), eregast bij. Maar de belangwekkendste deelnemer was zonder meer Jaap Verduyn, die op onnavolgbare wijze zijn recentste publicaties onder de aandacht bracht en daarbij vrijelijk over religie, de oorlog en seks sprak.

De VPRO-radio wijdde er een uitzending van ±45 minuten aan, met interviews, die ter plekke werden afgenomen door (als we het goed hebben, want dergelijke details lijken niet meer te achterhalen) Hanneke Groenteman. Omdat de conventie zo beroerd werd bezocht, bleek de omroep genoodzaakt de tijd te vullen met nogal wat muziek, al zitten er ook meerdere fascinerende vraaggesprekken in dat programma verweven. Wel wat lang uitgesponnen en niet voortdurend interessant, maar ja: men deed toch heus erg z'n best er wat van te maken. Aardig is het de (jonge!) stemmen van onder meer Jaap Verduyn, Julien C. Raasveld, Wim Burkunk, Jeroen Kuypers en Remco Meisner terug te horen. Somtijds krijg je de indruk, dat deze geluidsopname wat te snel afspeelt, waardoor de stemmetjes misschien wat kinderlijker klinken dan in werkelijkheid het geval was, maar zekerheid is er dienaangaande niet (de opname is vervaardigd op een ouderwets cassettebandje en in 2023 gedigitaliseerd). Remco heeft een Johan Cruyff-achtig Amsterdams accent, dat hij later wat afleerde. Jeroen praat daarentegen niet zo heel anders dan hij het bijna veertig jaar later doet.

Al met al (de zaal werd gehuurd) werd deze conventie, om kosten te besparen en de déconfiture enigszins te beperken, voortijdig beëindigd. Een geluk bij een ongeluk was, dat de Meynacht-I, een volnachtelijk gebeuren, waarin fantastische poëzie ten gehore gebracht zou gaan worden, netjes in de radio-uitzending werd aangekondigd en gepropageerd...!

Eregasten op deze dag (voorzover haperende geheugens dat anno 2023 nog goed kunnen reproduceren): Wim Burkunk, Julien C. Raasveld, Jaap Verduyn