Weivretni Vincent van der Linden

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DVD: Weivretni Vincent van der Linden

De Stichting Fantastische Vertellingen bracht in 2011 als onderdeel van haar Rare Praatjes-reeks (deeltje RPR-1) de documentaire Weivretni Vincent van der Linden uit, een interview met Vincent van der Linden, in diens woonhuis te Utrecht voor de camera afgenomen door Jeroen Kuypers.

Vincent van der Linden (1934-2012) stond in zijn jonge jaren onder invloed van de Bhagwan en Franz Kafka, maar hij behield daarbij voldoende afstand. Hij realiseerde zich tijdig dat Bhagwan onontkoombaar verworden zou tot een massief instituut. Hij besefte dat hij een eigen schrijfstijl moest ontwikkelen, los van Kafka.
Veel is Vincent overkomen, was niet vantevoren bedacht. Dat is het gevolg van de manier waarop hij in het leven staat. Slecht is dat zeker niet, want het heeft de prachtige boeken van zijn hand opgeleverd: De weg naar Middelsing, bekroond met de DAP Reinaertprijs, Motel Valhalla, dat ook bij de Stichting Fantastische Vertellingen opnieuw is uitgegeven en de dubbelnovelle De schildpad/De lift - om maar een paar beroemde voorbeelden te noemen.
Tegenslag is hem ook overkomen. Zijn boeken bereikten nooit een groot publiek en bleven voor velen onopgemerkt. Dat doet niet af aan de kwaliteit en Vincent is gelukkig geen zwartkijker. Hij is tevreden met wat hij bereikte, kan goed leven met wat hem overkwam.
Terugkijkend vertelt Vincent in dit interview wat hem bewoog. Hoe hij vergeefs probeerde journalist te worden en onder druk van het thuisfront met de rechtenstudie aanving. Maar ook hoeveel plezier hij had, bijvoorbeeld met Janwillem van de Wetering en Gerben Hellinga. Waar zijn inspiratiebronnen liggen, zijn onzekerheden, zijn ankers. Welke plannen hij momenteel koestert en hoezeer naakte etalagepoppen hem telkenmale bleven intrigeren.

De DVD is voorzien van een kleurenillustratie en het ontwerp van het doosje zijn gemaakt door Ingrid Heit en Bauke Muntz. Er is ook een trailer in te zien op YouTube.

Camerawerk, geluid, samenstelling van de Nederlandse, Engelse en Britaki ondertiteling, alsmede de eindmontage, is gerealiseerd door Remco Meisner. De Russische ondertiteling is van de hand van Olga Dingelhoff.


Weivretni Vincent van der Linden; Jeroen Kuypers; 2011; illustraties van Ingrid Heit en Bauke Muntz; Rare Praatjes-reeks-1; beeldverhouding 16:9; ondertiteling Nederlands, Engels, Britaki en Russisch; Nederlands gesproken; dolby geluid; ca. 65min.; extra’s; uitg. Stichting Fantastische Vertellingen; tekst binnenboekje Jeroen Kuypers; camera en eindmontage Remco Meisner