Rare Praatjes-reeks

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo
De Rare Praatjes-reeks, bedoeld als een groeiende serie van documentaires of audioregistraties, ging in juli 2007 van start met Roerdroomdonderland door Frank Antonie van Alphen.

Met deze documentairereeks wordt beoogd de producenten en promotoren van oorspronkelijk Nederlandstalige fantastische literatuur of kunst aan het woord te laten. Dat gebeurt door audio-registraties of in de vorm van filmdocumentaires. In het kader van de documentaires gaat het met name om vraaggesprekken. Daarbij worden vragen gesteld over bijvoorbeeld de persoonlijke achtergrond van een kunstenaar of auteur, de beweegredenen op grond waarvan voor fantastische elementen wordt gekozen, hun werkwijze, hun angsten, teleurstellingen en natuurlijk ook welke succesmomenten men meemaakte.

Weivretni Vincent van der Linden

De eerste CD (een audioregistratie) is Roerdroomdonderland van Frank Antonie van Alphen, waarin deze alleskunner in een reeks fragmenten vrijuit spreekt over zijn kindertijd, eerste liefde et cetera. Dus over wat hem vormde.

De eerste filmdocumentaire had Vincent van der Linden tot onderwerp, die geregeld ook onder het pseudoniem Thomas Wintner publiceerde. De tijd drong, want Vincent was op dat moment al ernstig ziek. Het interview werd in de Utrechtse huiskamer van Vincent afgenomen door Jeroen Kuypers, die als journalist veel ervaring had opgebouwd op het vlak van persoonlijke gesprekken. Het werd allemaal vastgelegd door camera- en geluidsman Remco Meisner en van een fraai ontworpen DVD-doosje voorzien door Bauke Muntz en Ingrid Heit. Dankzij de tomeloze inzet van Olga Dingelhoff, de Russische nicht van Remco, was het zelfs mogelijk de opname van Russische ondertiteling te voorzien, naast ondertitels in de Nederlandse, Engelse taal en in het Britaki.

Weivretni Patrick Bernauw

De sfeer tijdens deze gesprekken, in het kader van de documentairevorming, was en bleef gemoedelijk, ook toen latere documentaires rondom Patrick Bernauw, Paul van Leeuwenkamp en Ef Leonard volgden. Omdat Olga Dingelhoff onverwachts overleed en er geen opvolger voor haar Russische vertaling gevonden werd, konden deze documentaires nog uitsluitend in het Nederlands en Britaki ondertiteld worden.

De Rare Praatjes-reeks wordt sinds 2011 geproduceerd door de Stichting Fantastische Vertellingen. Deze reeks beoogt aandacht te besteden aan auteurs, kunstenaar en andere betrokkenen op het gebied van fantastische literatuur en kunst. Dit gebeurt door met deze partijen een open gesprek aan te gaan, waarbij tijdsdruk of vooraf opgelegde onderwerpkeuzes zoveel mogelijk worden vermeden. Extremen worden daarbij niet geschuwd.

De reeks kan, omdat er nog altijd meer dromen dan middelen beschikbaar zijn, slechts in beperkte mate tot expressie komen. Desondanks is er een leuke serie aan CD's en DVD's in ondergebracht.

In de Rare Praatjes-reeks (RPR) zijn tot nu toe bij de Stichting Fantastische Vertellingen de volgende documentaires uitgebracht, veelal aangeduid met het woord Weivretni:

2014 - 2013 - 2012 - 20112007

2014
Weivretni Ef Leonard (RPR-4) – door Jeroen Kuypers, uitgebracht op DVD (juli 2014)
↑terug↑
2013
Weivretni Paul van Leeuwenkamp, winnaar van de Bemoste Beeld-prijs-2013 (RPR-3) – door Jeroen Kuypers, uitgebracht op DVD (juli 2013)
↑terug↑
2012
Weivretni Patrick Bernauw (RPR-2) – door Jeroen Kuypers, uitgebracht op DVD (juli 2012)
↑terug↑
2011
Weivretni Vincent van der Linden, winnaar van de Bemoste Beeld-prijs-2012 (RPR-1) – door Jeroen Kuypers, uitgebracht op DVD
↑terug↑
2007
Roerdroomdonderland (audioregistratie) (RPR-0) – door Frank Antonie van Alphen, uitgebracht op CD
↑terug↑