Weivretni Patrick Bernauw

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DVD: Weivretni Patrick Bernauw

De Stichting Fantastische Vertellingen bracht in 2012 als onderdeel van haar Rare Praatjes-reeks (deeltje RPR-2) de documentaire Weivretni Patrick Bernauw uit, een interview met Patrick Bernauw, in diens woonhuis te Erembodegem (België) voor de camera afgenomen door Jeroen Kuypers.

Patrick Bernauw is een mooi voorbeeld van een auteur die zich in de loop van drie decennia op een heel eigen manier heeft ontwikkeld en die toch zijn literaire wortels trouw is gebleven. Hij heeft ook een bijna Amerikaans publicatieparcours afgelegd: van marginale literaire bladen tot grote uitgeverijen en productiehuizen, een letterkundige variant van het van krantenjongen tot miljonair-verhaal.
Maar tegelijk heeft Bernauw zijn 'eenvoudige' afkomst nooit verloochend.
Hij publiceerde in 2011 bijvoorbeeld zonder poeha twee theatermonologen in de Rare Boekjes-reeks, dezelfde reeks waarin hij dertig jaar terug zijn novelle Wachten op de gastheer liet verschijnen.
Terug- en vooruitkijkend vertelt Patrick in dit interview wat hem motiveert. Hoe hij zijn eigen stijl zocht en vond en tijdens dat proces feitelijk ook leerde om vrijelijk met schrijfstijlen te variëren.
In de eerste minuten kijkt hij al met veel plezier terug op de eerste Fantasticon, ver in de vorige eeuw, van de Stichting Fantastische Vertellingen, en het met veel bezoekers op de grond slapen in een kleine ruimte in het centrum van Amsterdam.

De DVD is voorzien van een kleurenillustratie en het ontwerp van het doosje zijn gemaakt door Ingrid Heit en Bauke Muntz. Er is ook een trailer in te zien op YouTube.

Camerawerk, geluid, samenstelling van de Nederlandse, Engelse en Britaki ondertiteling, alsmede de eindmontage, is gerealiseerd door Remco Meisner.


Weivretni Patrick Bernauw; Jeroen Kuypers; 2012; illustraties van Ingrid Heit en Bauke Muntz; Rare Praatjes-reeks-2; Dubbel-DVD met extra's; beeldverhouding 16:9; ondertiteling Nederlands, Engels en Britaki; Nederlands gesproken; dolby geluid; ca. 65min.; extra’s; uitg. Stichting Fantastische Vertellingen; tekst binnenboekje Jeroen Kuypers; camera en eindmontage Remco Meisner