25 Fantastische Valuta

Uit Fantastische Vertellingen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
de 25 Fantastische Valuta

De Stichting Fantastische Vertellingen ging met de Rare Dingetjes-reeks van start in juni 2004, met deze 25 Fantastische Valuta, ontworpen door Bauke Muntz.

Bauke deed dit vanwege het vijfentwintigjarige bestaan van de stichting en het tijdschrift, namelijk sedert 1979 tot 2004, hetgeen Bauke inspireerde tot het spontaan schetsen van een Nederlandse Bank (als zitbankje) op een waarheidsgetrouw bankbiljet, waarop daarnaast de handtekeningen van diverse belangwekkende fantasten van dat afgelopen tijdperk, namelijk Paul Harland en Jeroen Kuypers uit de aard der zaak niet mochten ontbreken.

De drukker kon het "bankbiljet" (in unicolor) meenemen met de oranje drukgang, die sowieso vereist was in verband met het omslagje van het nieuwe nummer van Fantastische Vertellingen. Ergens op het te bedrukken halfmat MC-papier was voor dit doel nog juist voldoende plek beschikbaar.

Het biljet is voorzien van illustraties van de hand van Bauke Muntz, weergevende de Nederlandse Bank en de impressie van de uitgever als rederijker. Het biljet is gedateerd op 14 maart 1989. En daarnaast zijn de handtekeningen van Paul Harland (als secretaris) en Jeroen Kuypers (als president) van deze instelling te zien. En natuurlijk ontbreekt uit de aard der zaak de opdruk 25 Fantastische Valuta niet.


25 Fantastische Valuta; Bauke Muntz; maart 2014; Rare Dingetjes-reeks-1; uitg. Stichting Fantastische Vertellingen; pocketboek